Поддръжката на автомобила гарантира неговата безпроблемна работа и безаварийно движение. Но качественото обслужване на превозните средства може да осигури по-дългата им и ефективна експлоатация.

Българските шофьори са наясно, че у нас се карат предимно по-стари коли. Добрата експлоатация на превозните средства зависи изключително много и вида на оригиналните автомобилни масла или евтини филтри за автомобили. Правилните аксесоари и части за коли удължават живота на техните двигатели, надеждност и сигурност на пътя.

Филтри за обслужване на автомобилОт цялостното обслужване автомобил, грижата за нейния двигател заслужава специално внимание. В крайна сметка, именно това осигурява удобството и удоволствието от шофирането. Безпроблемната работа на двигателя осигурява не само правилното задвижване, но и захранване на всички електрически системи в колата.

Моторното масло предотвратява възникването на нежелани повреди в превозното средство и преждевременно износване на машината. С качественото обслужване на колата си спестявате немалко пари и средства, които при други случаи трябва да отделите за по-обстоен ремонт или преглед в специализиран сервиз.

СМЯНА НА ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР


Доста хора пренебрегват поддръжката на тези важни елементи от двигателя, понякога заради незнание, а друг път просто забравят да проверяват поставените оригинални масла или евтини филтри за автомобили. Всеки шофьор може сам да обслужва колата си, като извършва основните дейности по нейната профилактика. А смяната на масла за автомобил или филтри за автомобили са неизменна част от качествената поддръжка на превозното средство.

Тяхната редовна профилактика осигурява по-доброто смазване на мотора под капака. Шофьорите се гордеят с ефективността или мощността на двигателите, с които са снабдени техните любими автомобили. Но ако те не функционират правилно или не са смазани както трябва, колата губи голяма част от своя чар и плавност при движението.

Моторът на автомобила съдържа стотици движещи се метални части, които бързо биха се изхабили без подходящи оригинални масла, ако те не се поставят своевременно. Механичните елементи, които се движат една срещу друга, причиняват триене - нещо, което трябва да бъде ограничено, доколкото е възможно.

Ако не слагате масло, двигателят ще стане по-шумен, разходът му на гориво ще се увеличи драстично, а не след дълго ще спре да работи напълно. Машината под капака, при която има голямо триене на отделните елементи е не само неефективна, тя се износва по-бързо, започва да загрява по-бързо и да вибрира.

СМЯНА НА МАСЛЕН ФИЛТЪР


А каква функция има масленият филтър?

Повечето шофьори са наясно, че когато оригиналните масла циркулират около мотора се натрупват отлагания. Понякога каналите, по които се движи смазващата течност, могат да съдържат микроскопични замърсители, като например частици метал от машината, останали там от производствения процес. Затова се поставят оригинални масла, които трябва да ги почистят.

Именно тук влизат в действие оригиналните филтри. Когато маслото се изпомпва около двигателя, то преминава през своеобразната цедка, която е предназначен за отстраняване на замърсителите в смазката. Не забравяйте, че и оригиналните филтри за автомобили трябва да се сменят своевременно. Това може да го извършвате всеки път, когато подменяте своето моторно масло Castrol, Total, Bardahl, Elf и др.

Кога трябва да проверявам дали двигателят има смазка?

Добре е да преглеждате своя автомобил преди всяко пътуване. Съвременните превозни средства могат да изкарат и месеци, без да се променя нивото на оригиналните масла. Все пак е добра идея да проверявате редовно смазващата течност.

Защо нивото на оригиналното масло спада в колата ми?

Напълно нормално е машината да консумира определено количество смазка. Това е част от нормалната й работа. Количеството масло, което ще консумира двигател, може да варира. Нивото на смазващата течност в добре функционираща машина вероятно ще спадне леко, когато колата е чисто нова. Всеки двигател трябва да работи определен период, преди да започне своята нормална работа.

СМЯНА НА МАСЛО И ФИЛТРИКак да сменя моторното масло и филтъра?

Много съвременни автомобили ще ви „дадат“ сигнал кога вашето масло се нуждае от смяна. Това зависи от времето на експлоатация и пробега, покрити от последната профилактика на мотора.

Смяната на оригиналните масла или евтини филтри за автомобили обаче е работа, която може да бъде извършена от всеки компетентен майстор. Това може да се направи и без да е необходимо да посещавате специализиран сервиз. Но ако имате някакви съмнения относно извършването на тази важна профилактика, по-добре се обърнете квалифициран техник.

За да извършите качествена смяна на оригинални масла или евтини филтри за автомобили, ще ви трябва следното:

- точното количество смазка, която е съобразена с класа на вашия двигател;

- правилният маслен филтър и монтажна шайба, ако такава е налична;

- подмяна на шайбата на картера;

- не забравяйте да събирате отработено масло, като подмененото количество може да достигне до 10 л. в зависимост от двигателя на колата ви;

- може да се нуждаете и от специална лампа, която може да бъде разположена по такъв начин, че да можете да я използвате със свободни ръце.

Пълно сервизно обслужване на колата включва и смяната на въздушен филтър, горивен филтър и подмяна на свещи. Автомобилните специалисти са в състояние да предложат редовна профилактика на гумите и задвижващата част на превозното средство, дебелината на спирачната накладка и др.

Обикновено под капака на почти всяка кола има ремъци, които постепенно се износват и също се нуждаят от подмяна. Тази профилактика зависи и от възрастта на превозното средство, както и от неговия пробег.

Имайте предвид, че доброто и качествено обслужването на автомобил не включва само проверка на двигателя. Може да се наложи да се подменят крушките и да се наложат корекции на елементи като кабели на ръчната спирачка.

По-добри ли са скъпите оригинални масла от евтините?

По-скъпата смазка не винаги е по-добра от евтините варианти, като добре познатата марка не е гаранция за ефективност. Въпреки че няма начин да определите качеството на оригиналните масла по опаковката, поне можете да определите тяхната спецификация и пригодност за вашия автомобил.

Повечето модели коли се предлагат със съответния документ-спецификация, в който се препоръчва използването на определени марки и видове двигателни масла. Някои производители залагат на CASTROL, други на TOTAL, а трети – на FUCHS. Както знаем някои автомобилни марки разполагат с оригинални масла към марката като MERCEDES, BMW, VW и др.

Има и редица други възможности. Някои оригинални масла са формулирани да предлагат по-добра защита за по-стари двигатели или по-нови, както и за такива с по-високи или по-ниски обороти. Други моторни смазки са проектирани специално за дизелови автомобили. Също така, има минерални и синтетични масла с марка Castrol, както и такива, които са смеси от двете.