Видове автомобилна тапицерии и техните предимства за автомобила, буса или камиона ви

 

Интериорът на превозните средства придобива все по-голямо значение за всеки шофьор. Това не е случайно, защото зад волана някои водачи прекарват повече време отколкото в техните домове. Съвременните автомобила са снабдени с последните технологични новости и джаджи, но без удобните седалки и комфортът на незаменимите масажори всяко пътуване ще се превърне в доста досадно за голяма част от шофьорите.

Именно поради тази причина е от голямо значение и каква е тапицерията, използвана за обзавеждане на интериора на колите. Представяме и основните материали, от които се изработва покритието на автомобилните седалки.

Текстилни материали

Този материал се използва в доста сектори от промишлеността. Всеки от нас има в гардероба си дрехи или битови аксесоари, изработени от текстил. Но този материал намира широка употреба и в автомобилното обзавеждане.

Текстилната тапицерия и качествените универсални калъфи за седалки са доста по-хигиенична от останалите видове покрития. Те са по-лесни за поддръжка, почистване и подмяна. Според направени изследвания в тази област, всеки среден семеен автомобил съдържа около 12-14 кг. текстил. Естествено, че един от най-големите региони за производство на подобна тапицерия е Западна Европа, където са концентрирани  и повечето големи компании-производителки на превозни средства.

Повече от половината от текстилния материал се използва за вътрешна облицовка на колите, като покривала за седалки, покриване на вътрешната част на тавана, облицовки на врати и подова част.

Естествени влакна

Основното приложение този материал е именно в автомобилната индустрия. Използването на рециклирани влакна за пълнене на тапицерии започна още със самата поява на превозните средства. Вътрешните декоративни елементи в автомобилите са изработени в по-голямата си част от преработени материали, като седалките се обличат с нетъкани тапицерии за седалки, които са отличен заместител на полиуретана. Това се отнася и за превъзходните масажори, които глезят всеки модерен шофьор.

Видове тапицерия за автомобилни седалки

Над 90% от всички покрития, използвани за интериора на превозните средства, са направени от полиестер, защото само този материал съчетава изискванията за висока производителност с разумни разходи. Той е по-устойчив на неприятното въздействие на UV-лъчите, които проникват през прозорците на превозните средства.

Платът за автомобилни седалки е направен от трислоен полиестер, използван при облицоването на почти всички седалки в автомобилната индустрия. Наред с това, голямо приложение имат и вълнените тапицерии, смесените материали изкуствената кожа. Почти всяка автомобилна седалка е направена с три слоя покритие, в следния ред:

  • полиестерна тъкан;
  • полиуретанова пяна;
  • полиестерна подложка.

Ламинирането на дунапрена осигурява по-меко докосване, предотвратява деформацията и износването, особено ако седалките се използват в продължение на по-дълъг период от време. Естествената и изкуствената кожа също са подплатени с полиуретан, което съдейства за по-големия комфорт на пътуващите. Точната спецификация на компонентите на покритието зависи от това къде в колата ще се използва ламинирането, като това може да бъде централната част на седалката, страничната част или облегалката.

Основното изискване за издръжливост на покриващия материал е той да бъде устойчив на:

  • износване и протриване;
  • загуба на цвят;
  • намачкване.

Интериорът трябва да бъде в почти първокласно състояние след употреба от поне две години, така че колата да има добра цена при евентуална препродажба. Качественият материал за автомобилна тапицерия е в състояние да удължи живота и на самия автомобил до 15 години или повече.

Не забравяйте, че температурата в купето може да се различава в диапазона от -20 до +40, в зависимост от това в коя регион на света се намирате. В допълнение към екстремните атмосферни условия, относителната влажност на затворената зона в колата може да варира от 0 до 100% за почти всеки ден, в който колата е навън.

Всички материали, използвани за покриване на седалките, трябва да могат да издържат на тези условия, освен да бъдат ефективни при доставянето на повече комфорт за шофьорите за дълги години напред.

 

Съвременни технологии в изработването на автомобилна тапицерия

В модерната автомобилна индустрия се губи само минимално количество от дебелината на пяната по време на процеса на ламиниране. Това води до по-ниска цена на цялостната тапицерия за купето на колите. Плътността на пяната може да бъде от 28 км до около 70 км, в зависимост от нейната употреба.

Създаването на автомобилна тапицерия включва обособяването на отделни три слоя. Това са:

  • лицева материя,
  • пълнеж от полиуретан;
  • подложка.

Обикновено долната страна на облицовката е от текстилен материал, нетъкан текстил или фолио. По този начин се повишава стабилността на конструкцията, а в същото време се предотвратява лесното износване на полиуретановата пяна.

Други материали за автомобилна тапицерии

До края на 70-те години повечето автомобилни седалки бяха покрити с кожа или кожени пластове, които са с PVC покритие. Тази облицовка обаче не позволява на тапицерията да „диша“, а в същото време не е удобна за сядане, особено в горещо време. Естествената кожа винаги се е използвала при изработката на автомобилна тапицерия и масажори, като все още се смята за един от най-луксозните материали в автомобилостроенето. Дори и подобно покритие обикновено се ламинира с полиуретанова пяна, за да бъде меко и удобно на допир. Естествената кожа понякога се лакира със специална смола, за да се подобри устойчивостта ѝ на абразия, но това намалява възможността на материала да „диша“.

Налагането на модерни тъкани за седалки

Една от най-новите технологии в производството на автомобилни тапицерии и универсални калъфи за седалки е използването на плетени тъкани. Тестовете с използване на подобен мрежест текстил показва, че циркулацията на въздуха, предоставена от този вид плат, е в пъти по-висока от тази на ламинираните материали, с които се работи и в наши дни.